De KLM heeft het Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome in Lelystad een Boeing 747-200 aangeboden, het gaat om de PH-BUK die in 1971 werd gebouwd en luisterd naar de naam Louis Blèriot. Het toestel werd destijds aangeschaft voor 200 miljoen, maar het KLM aanbod is een symbolisch geschenk, want de vraag prijs is 1,- Euro.

Het duurste is het transport ( over de weg en over het water, aangezien de landingsbaan te Lelystad te kort is) naar Lelystad, dat zal uitkomen op ongeveer 300.000 euro daarom zoekt het Aviodrome naar sponsoren.
Het is van zodanig groot belang voor de Nederlandse luchtvaart, en haar plaats in de 20ste eeuw dat we er alles aandoen om hem hier te krijgen
Als lid van de KLM - directie, en de raad van toezicht van het Aviodrome ben ik bijzonder verheugd dat de KLM Boeing voor het symboliusche bedrag van 1 euro wordt overgedragen aan het Aviodrome, op deze wijze blijft het toestel en haar succesvolle KLM-Historie bewaard voor het nageslacht, aldus mr.Cees van Woudenberg.
Wanner het lukt zal de ph-buk nog voor de zomer worden opengesteld voor het publiek, eerst zal het toestel over de weg, en aansluitend op een ponton door Amsterdam worden gevaren naar lelystad, de vleugels en het staartstuk zullen dan worden gedemonteerd.
Het aviodrome ( de opvolger van het aviodome ) is dan het 2de museum in Europa met een 747 in de collectie.
Het toestel word opengesteld voor het publiek, waardoor men de gelegenheid heeft om de cockpit te bezoeken.
De PH-BUK werd in 1971 als 747-200BM geleverd aan de KLM, in 1978 keerde zij terug naar Boeing om te worden verbouwd naar 747-200BM SUD ( Strechted Upper Deck, wat inhoud dat de "bult "werd verlengd). DE ph-buk maakte in oktober 2003 haar laatste KLM vlucht vanaf New York JFK. De 747-200 zijn tot nu toe de succesvolste 747 van de KLM, ze zijn het langste in dienst geweest, de 747-100, 747-300 en de jongste telg, de 747-400 kunnen haar succes nog niet evenaren.

In januari heeft de KLM al haar "classics" formeel uit de rolatie genomen, waardoor ook het beroep van de Boordwerktuigkundige ( flightengineer ) kwam te vervallen binnen de KLM

© De telegraaf
© pictures www.airliners.net