Belgocontrol lijdt opnieuw miljoenenverlies in 2013

Zone pour tous les messages en Français (Seulement si vous ne pratiquez pas l'Anglais) - De plaats voor alle Nederlandstalige berichten (Enkel als U de Engelse taal niet machtig bent) - Forum für alle Deutschsprachigen Beiträge (Nur im Falle Sie Englisch Nicht Beherschen)

Moderator: Latest news team

Post Reply
Squelsh
Posts: 246
Joined: 05 Oct 2011, 10:31
Location: The Kingdom
Contact:

Belgocontrol lijdt opnieuw miljoenenverlies in 2013

Post by Squelsh »

Belgocontrol, de beheerder van het luchtverkeer in België, heeft vorig jaar 8,5 miljoen euro verlies geboekt. Maar er is beterschap in zicht. "Met het derde beheerscontract is er eindelijk een oplossing voor de structurele financiële problemen", verklaarde Belgocontrol-CEO Johan Decuyper bij de presentatie van het jaarverslag.

Belgocontrol is sinds 2009 verlieslatend. Het gecumuleerde verlies bedraagt na vijf jaar al ruim 60 miljoen euro, al lag het verlies in 2012 met 13 miljoen euro nog een stuk hoger dan vorig jaar. De in het verleden opgebouwde reserves zijn uitgeput en in 2013 werd voor het eerst het kapitaal aangetast voor een bedrag van 7,5 miljoen euro.

Beterschap in zicht
Maar Decuyper meent dat Belgocontrol in 2015 al terug operationeel winstgevend kan zijn, en hij wil in 2014 al een stap in de goede richting zetten. Eerder dit jaar werd immers een derde beheerscontract afgesloten dat een einde moet maken aan de structurele problemen, met name doordat de diensten van Belgocontrol correct vergoed zullen worden.

Nu verliest het autonome overheidsbedrijf aanzienlijke inkomsten op zijn terminalactiviteiten. Op Zaventem zijn de vergoedingen voor de diensten sinds 2003 immers niet meer geïndexeerd, waardoor Belgocontrol vorig jaar naar eigen zeggen 6,8 miljoen euro verloor. Op de terminalactiviteiten op de regionale luchthavens boekte Belgocontrol dan weer een verlies van liefst 17,3 miljoen euro.

Dat laatste is een gevolg van een akkoord tussen de gewesten en de federale regering uit 1989, waardoor Belgocontrol slechts beperkt mag factureren voor diensten op de regionale luchthavens. Volgens Decuyper zijn er nu voldoende garanties dat die prestaties vanaf 2015 betaald zullen worden, en er komt ook een indexering op Brussels Airport. In ruil daarvoor moet Belgocontrol zijn kostenefficiëntie voor de terminalactiviteiten jaarlijks wel met 2,5 procent verbeteren.

Een derde verliespost op de terminalactiviteiten, vorig jaar 3,1 miljoen euro, komt voort uit de zogenaamde "vrijgestelde vluchten". Dat zijn onder meer militaire vluchten en vluchten met staatshoofden waarvoor aan Belgocontrol geen vergoeding moet worden betaald. Ook in de toekomst zal Belgocontrol die diensten niet kunnen factureren, zo bevestigde Decuyper.

Minste vliegverkeer sinds 2008
Belgocontrol heeft vorig jaar 1.020.255 vliegbewegingen geteld. Dat is het laagste verkeersvolume sinds de financiële en economische crisis in 2008 losbarstte. Op de luchthaven van Charleroi na, is de daling algemeen.

Belgocontrol verwijst naar de economische crisis, maar ook naar het feit dat luchtvaartmaatschappijen vorig jaar meer hebben ingezet op een hogere bezettingsgraad en passagierscapaciteit van de vliegtuigen. Ondanks de daling van het aantal bewegingen op Brussels Airport, waren er vorig jaar toch 0,9 procent meer passagiers.

Ook de sociale onrust had een impact. "Stakingsgolven, in België of in de buurlanden, leidden ertoe dat vluchten verstoord of geannuleerd werden in januari, februari, maart, april, mei, juni en oktober. In zeven van de twaalf maanden dus", zegt Belgocontrol. Daarbij kwam nog dat in de zomer vluchten naar Egypte geschrapt werden omwille van de crisis in dat land.
2/07/14 - 20u05 Bron: Belga
Source: http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/a ... 2013.dhtml

with the right kind of eyes you can almost see the high-water mark - that place where the Tintin wave finally broke and rolled back.

Post Reply