SkyTeam, "Het begin van een nieuwe levensfase" volgens Leo van Wijk in de Wolkenridder Actueel (het personeelsblad van de KLM). Het klinkt toch heel positief Zoals iedereen nu wel weet hebben KLM en Air France een "overeenstemming bereikt over een verregaande samenwerking". In praktijk is er een holding gecreëerd...
.... waarin 2 bedrijven zitten, KLM en Air France. Beide maatschappijen behouden hun eigen Nationale identiteit en merk. Er wordt zeer nauw samengewerkt op de kernactiviteiten van de maatschappijen, Passage (personen vervoer), Vracht en Engineering & Maintenance (technisch onderhoud). Er is een garantieperiode van 8 jaar betreffende de hub Schiphol, wat inhoudt dat Schiphol de eerste 8 jaar niet zal degraderen naar een "extra landingsbaan" voor Charles de Gaulle, het vliegveld van Parijs. Tevens zullen de landingsrechten voor die 8 jaar gewaarborgd blijven.
Inkrimping van de KLM of Air France operatie (en daarmee werkgelegenheid) behoort op dit moment niet tot de voorziene gevolgen van de samenwerking. De Nederlandse staat blijft voor een periode van minimaal 3 jaar prioriteitsaandeelhouder van KLM met de mogelijkheid tot vetorecht. Wat betekent dit nu in werkelijkheid? De holding heeft een Strategic Management Committee (SMC) waarin beide maatschappijen gelijk vertegenwoordigd met een Air France voorzitter die een doorslaggevende stem heeft. In praktijk zou het eigenlijk wel voor kunnen komen dat beslissingen die slecht uit kunnen vallen voor de KLM (19% van de holding) er door gedrukt gaan worden door de Air France voorzitter. Denk hierbij aan administratieve afschrijvingen van slecht lopende bestemmingen of onvoorziene uitgaven zoals schadeclaims e.d. De samenwerking op kernactiviteiten houdt in dat KLM personeel de gates gaan "bemannen" waar men incheckt, vracht ook afgehandeld kan worden door KLM (tegen kostprijs, de winst gaat naar Air France als het vracht betreft wat Air France heeft aangenomen) en vliegtuigonderdelen kunnen opgeslagen worden op Schiphol tegen kostprijs. Andersom geldt dit natuurlijk ook, alleen heeft KLM niet zoveel afhandelingen buiten Schiphol. Uiteraard zal de positieve cashflow alleen richting Parijs gaan.
De garantie van 8 jaar t.a.v. de hub Schiphol heeft niet zo gek veel om het lijf. Schiphol zal altijd een belangrijke luchthaven blijven, alleen is de vraag voor wat voor soort vervoer. Na 8 jaar zal Leo van Wijk echt geen Vice-voorzitter meer zijn, die rust dan uit met een aardig bedrag aan Euro's op de bankrekening. Het zou best wel eens kunnen zijn dat na 8 jaar en 1 dag Schiphol een opstapplaats wordt voor de echt interessante routes, en een hub zal wezen voor Europese routes. Denk bijvoorbeeld aan de goedkope busreizen, iedereen stapt op de bus in zijn of haar woonplaats (Schiphol) en iedereen gaat naar een verzamelpunt vanwaar de echte reis gaat beginnen (Parijs). Het vervoer van de opstapplaats naar het echte vertrekpunt levert misschien 3% van de totale ticketprijs, de overige 97% wordt geïncasseerd op Parijs, inderdaad Air France.
De 3 jaar prioriteitsaandeelhouderschap met vetorecht voor de Nederlandse staat is uiteraard zeer goed bekeken door Air France (en een leuk suikerlaagje voor Leo). Elke staat geeft en ontvangt landingsrechten. Het is niet mogelijk dat een Frans bedrijf de landingsrechten verkregen door de Nederlandse overheid over kan nemen. Die rechten moeten door de regering van het moederbedrijf worden verworven. Klinkt leuk, prioriteitsaandeelhouder met vetorecht, maar het is gewoon een mooie omschrijving van bruikleen van landingsrechten voor Air France en een zoethoudertje voor Leo.
Vraag die overblijft is wie er nu beter van wordt. Welnu, Leo heeft altijd de hartswens gehad om zijn stempel op de KLM te drukken. Het lukte niet door de KLM een gezond bedrijf te (laten) worden, dan maar door de KLM in de uitverkoop te doen. Na 8 jaar (de garantieperiode) zal er drastische veranderingen in de holding komen, en Leo is dan al lang met pensioen.
Degene die er beter van worden zijn Air France, (toch mooi dat je voor een te laag bedrag een KLM kan kopen), de directie van KLM (een groot bedrijf betaald nu eenmaal meer dan een klein bedrijf als KLM, denk hierbij aan commissies), Northwest en Continental (die kunnen zonder problemen toetreden tot de alliantie) en last but not least, AlItalia. Die hebben al een vette schadeclaim gehad voor het afketsen van de samenwerking met KLM terwijl ze al in SkyTeam zitten met Air France.
Uiteraard kan niemand "boos" zijn op Air France, Northwest, Continental en AlItalia, die hebben het gewoon goed gedaan. Het zijn de Nederlanders die zo stom zijn om hun eigen graf te graven. Tenslotte de belangrijkste criteria voor de samenwerking volgens de KLM directie op een rij (met mijn visie op de gevolgen): "Beide maatschappijen behouden hun eigen identiteit, KLM en Air France-merken en de hub-posities blijven bestaan. De werkgelegenheid op deze hubs blijft gewaarborgd" Dit geldt dus voor een periode van minimaal 8 jaar, maar als er weer een zware economische luchtvaartdepressie komt, dan zullen de hardste klappen vallen op de Schiphol hub, Parijs is nu eenmaal groter en sterker (mede dankzij de jarenlange geldkraan van de Franse overheid). Het is nu al bekend dat er minstens 500 extra banen geschrapt gaan worden bij de KLM.
"Door de combinatie Air France / KLM kunnen de netwerken van beide maatschappijen naadloos op elkaar worden aangesloten.Het Air France-netwerk wordt met circa 48 bestemmingen uitgebreid, die alleen door KLM worden aangevlogen. Omgekeerd 'krijgt' het KLM-netwerk er zo'n 93 bestemmingen bij die nu alleen door Air France worden bediend. Op de circa 85 bestemmingen die door zowel KLM als Air France worden aangeboden zal de samenwerking voor de klant resulteren in meer frequenties en keuzemogelijkheden" Klink goed hé, uitbreiding van netwerk zonder er iets voor te hoeven doen. is niet helemaal waar. Er wordt aan het vluchtnummer de code KL toegevoegd. Dat is alles.
"Europa's top-4 hub's, Parijs en Amsterdam, beiden groeimogelijkheden voor de Passenger Business, Cargo Business en Engineering & Maintenance." Dit betekend betere aansluiting voor passagiers (altijd gunstig), betere Cargo verkoop mogelijkheden (alleen heeft KLM niet zoveel vracht op Parijs) en spreiding van onderhoud aan de vliegtuigen. (KLM heeft veel meer mogelijkheden tot technisch onderhoud op meerdere types vliegtuigen en weinig onderhoud te doen op Parijs)
Al met al krijgen de meeste KLM-ers het idee dat de toekomst eruit gaat zien als die van Fokker (werd "gered" maar eindigde wel met een faillissement) of CORUS Nederland (waar alle kosten op afgeschreven worden). Misschien wordt Air Holland wel de nationale vliegtuigmaatschappij want wat gebeurt er met de Nederlandse landingsrechten als over 8 jaar het 19%'s bedrijf KLM van de holding niet meer bestaat?
Leo van Wijk heeft een videoboodschap gemaakt voor alle medewerkers van de KLM die vandaag overal werd afgespeeld. Bij de KLM-ers heet dit een pornovideo, in woord en beeld wordt je genaaid door de directie die heel "netjes" zijn zakken vult...
door: Wim Werkeloos
Bron: www.rtl.nl
Het begin van een nieuwe levensfase
Moderator: Latest news team