Verschuiving magnetische noorden speelt Brussels Airport par

Zone pour tous les messages en Français (Seulement si vous ne pratiquez pas l'Anglais) - De plaats voor alle Nederlandstalige berichten (Enkel als U de Engelse taal niet machtig bent) - Forum für alle Deutschsprachigen Beiträge (Nur im Falle Sie Englisch Nicht Beherschen)

Moderator: Latest news team

Post Reply
letscruise
Posts: 36
Joined: 02 May 2005, 00:00

Verschuiving magnetische noorden speelt Brussels Airport par

Post by letscruise »

Luchtvaartnieuws.nl :

Als gevolg van de verschuiving van het magnetische noorden wordt de aanduiding van start- en landingsbaan 02/20 op Brussels Airport volgende maand gewijzigd naar 01/19. Dat heeft de Belgische luchthaven bekendgemaakt. De wijziging betekent een flinke administratieve en logistieke klus voor Brussels Airport.

In de nacht van 18 op 19 september zal de naam gewijzigd worden in alle databases ter wereld die voor de luchtvaart gebruikt worden. Op hetzelfde moment zal alle signalisatie op de luchthaven en de nummermarkering op de startbaan zelf aangepast worden.

“Omdat elk misverstand over het precieze gebruik van een baan ernstige operationele gevolgen kan hebben, moet dergelijke naamswijziging op een veilige manier en naadloos worden doorgevoerd in nauw overleg met alle belanghebbenden”, stelt Brussels Airport. Een speciaal projectteam brengt alle mogelijke consequenties van de naamswijziging in kaart.

Overal ter wereld dragen start- en landingsbanen een nummer van 01 tot 36 afhankelijk van hun oriëntatie ten opzichte van het kompas: het nummer 09 staat voor het oosten (90°), 18 voor het zuiden (180°), 27 voor het westen (270°) en 36 voor het noorden (360°). Omdat start- en landingsbanen in twee richtingen kunnen gebruikt worden (die ten opzichte van elkaar 180° verschillen) krijgen ze twee nummers waarvan het verschil altijd 18 is. Dat verklaart waarom baan 02 ook baan 20 is maar dan in de tegenovergestelde richting en waarom baan 07 ook baan 25 is.

Het kompas richt zich naar het magnetische noorden maar de locatie daarvan is niet helemaal stabiel. Het magnetische noorden verschuift elk jaar een beetje waardoor 11 graden op een bepaald moment 10 graden worden en een paar jaar later dan weer 9 graden. Zo komt het dat luchthavens na verloop van tijd een startbaan hebben waarvan het nummer niet langer klopt met de realiteit van het kompas. Hoewel de jaarlijkse verschuiving niet zo groot is, heeft Brussels Airport nu toch het punt bereikt dat baan 02/20 omgedoopt moet worden tot baan 01/19.

User avatar
sn26567
Posts: 40859
Joined: 13 Feb 2003, 00:00
Location: Rosières/Rozieren, Belgium
Contact:

Re: Verschuiving magnetische noorden speelt Brussels Airport

Post by sn26567 »

André
ex Sabena #26567

Post Reply